6-3-2017

De toekomst van werk

"Ik heb kort geleden Martin Ford horen spreken. Martin Ford is de auteur van het boek ‘Rise of the Robots’ en een futurist met de focus op kunstmatige intelligentie. Wat betekent technologie en robotisering voor de toekomst van werk? Dat blijft een interessante discussie." Aldus Ronald Goedmakers, bestuursvoorzitter van Vebego.

Volgens Ford gaat technologie en robotisering een grotere impact hebben dan we tot nu toe allemaal denken. Want techniek raakt alle sectoren: van eenvoudig tot complex werk. Van zelfrijdende (vracht)auto’s tot het werk van kassières. Computers die bijvoorbeeld scans en foto’s kunnen interpreteren, kunnen dat al vele malen sneller en nauwkeuriger dan mensen.

"Doordat de impact zo breed is, zijn de gevolgen groter dan bijvoorbeeld de mechanisatie in de landbouw. Volgens Ford komen er door de nieuwe technologie wel nieuwe banen bij, maar dat zijn er lang niet zo veel als de aantallen van de mensen die er door getroffen worden. Moeten we daar blij of ongelukkig van worden? De optimisten benadrukken dat technologie ons veel werk uit handen neemt, zodat we meer tijd over houden voor interessante en leuke dingen. De andere kant benadrukt dat door de technologie werk afneemt en ons werkloos maakt. Eén ding is voor mij duidelijk: stopzetten van deze technologische ontwikkeling gaat niet gebeuren. En als je dat gelooft, blijft er maar een ding over. Namelijk er zo goed mogelijk mee om gaan.

Een drietal punten verdient daartoe aandacht:

  1. De snelheid van verandering.
  2. De verdeling van werk en welvaart.
  3. De vraag hoe mensen voldoende zingeving in hun leven (kunnen) vinden.

Dit klinkt toch wel heel anders dan: ‘Hoera! De robots komen’. Toch ben ikzelf wel wat optimistischer dan Ford. Al ontken ik niet dat het trends zijn om rekening mee te houden. Want als we er geen goed antwoord op hebben, dan voedt het negatieve gevoelens van onzekerheid en ontevredenheid. Dus ik zou als werkgever graag pleiten om verantwoord om te gaan met technologie en robotisering. Rekening houdend met wat bij mensen past en wat ze aan kunnen. Om mensen die iets minder makkelijk mee kunnen komen, voorrang te geven en ze te helpen. Want voor mij betekent zingeving dat mensen met plezier in een goede werkomgeving hun werk kunnen uitvoeren. En ook kunnen genieten van de extra vrije tijd die de technologie hen geeft."

Deel dit artikel: