1-10-2018

Italiaanse verpleegkundigen aan de slag

Op 1 oktober 2018 zijn elf Italiaanse verpleegkundigen aan de slag gegaan in woonzorglocaties van WelThuis in Zoetermeer. VariantZorg, een samenwerkingsverband tussen Fundis en Assist, regelt de inzet van deze verpleegkundigen.

Terwijl Nederland staat te springen om gekwalificeerde zorgverleners, zijn in veel Zuid-Europese landen te weinig banen voor verpleegkundigen. Christiaan Kaminski, directeur van VariantZorg: "Door de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt hebben wij gekeken of we ook zorgverleners uit andere landen kunnen aantrekken. Na enig speurwerk zijn wij toen in Zuid-Europa uitgekomen. Samen met partner WelThuis hebben we het plan concreet gemaakt en zijn we ter plekke kennis gaan maken met de kandidaten. De klik met de Italiaanse zorgverleners was er direct. De inzet van deze verpleegkundigen is een goede oplossing en was – niet geheel onbelangrijk – binnen korte termijn realiseerbaar."

De Italiaanse verpleegkundigen zijn tussen de 20 en 30 jaar oud en kiezen bewust voor een baan in Nederland. Hun genoten opleiding in Italië staat gelijk aan de Nederlandse hbo-opleiding 'Verpleegkunde'. Zij starten echter als verzorgende IG - niveau 3. Na een half jaar, en na het behalen van een BIG-registratie, worden zij ingezet op het niveau van een verpleegkundige. Ze gaan 36 uur per week werken en worden ingezet in de Zoetermeerse woonzorglocaties van WelThuis. Binnen de locaties krijgen ze een eigen ‘buddy’, die hen begeleidt tijdens het werk.

De Italiaanse verpleegkundigen kregen via een Nederlands bemiddelingsbureau in Spanje drie maanden lang twaalf uur per dag les in de Nederlandse taal, cultuur en gezondheidszorg. Nu ze in Nederland zijn wordt het taalprogramma voortgezet, zodat de verpleegkundigen na drie maanden een taalexamen kunnen afleggen. Verder is er een programma opgezet om ze te laten wennen in Nederland. Ze worden gehuisvest in een voormalig verzorgingshuis in Zoetermeer, waar appartementen beschikbaar zijn.

Naast de inzet van de Italiaanse verpleegkundigen passen zowel VariantZorg als WelThuis ook andere (scholings)trajecten toe om zorgcollega’s aan zich te binden.

Bron: WelThuis.

Deel dit artikel: