1-11-2017

Zorgverzekeraars verhogen tarieven wijkverpleging

Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis gaan in 2018 extra geld investeren in wijkverpleging. Dat blijkt uit een rondgang van onderzoeksprogramma ‘De Monitor’.

Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren een scherp inkoopbeleid gevoerd. Zorgaanbieders gaven aan dat zij niet voldoende zorg inkochten en tegen te lage tarieven. De tarieven voor wijkverpleging lagen zelfs onder de kostprijs, zo toonde onderzoek van de NZa aan. Ook bleek toen dat zorgverzekeraars niet het volledige budget voor wijkverpleging hadden uitgegeven, ondanks tekorten bij diverse zorgaanbieders.

Verhoging tarieven

Maar zorgverzekeraars laten de teugels vieren in 2018. Zilveren Kruis verklaart dat het tarief in 2018 met 3,7 procent stijgt. VGZ geeft aan “enkele procenten” omhoog te gaan. CZ wil niet zeggen hoeveel procent erbij komt. Menzis hanteert een ‘indexeringstarief’ van maximaal 2,5 procent. Zorgaanbieders krijgen dat op basis van doelmatigheid.

Niet alle zorgaanbieders kunnen dus rekenen op extra geld. "De tarieven gaan niet over de hele linie omhoog", zegt een CZ-woordvoerder. “Sommige zorgaanbieders kunnen prima uit met het huidige budget. We bekijken per zorgaanbieder wat nodig is.” CZ zegt te streven naar een andere manier van werken, zoals het in Zuid-Limburg al doet op basis van ‘een vast bedrag per cliënt’ in plaats van ‘uurtje-factuurtje’.
 

Herijking tarieven

De NZa herijkt de tarieven in 2018 nog niet. Ze worden “alleen geïndexeerd”, zo maakte de toezichthouder in juni bekend. Voor een grondige herziening van de tarieven wacht de NZa op het nieuwe kwaliteitskader voor wijkverpleging. Hieraan werkt het Zorginstituut Nederland samen met brancheorganisaties in de zorg. Op basis van dat kwaliteitskader zal de NZa, net zoals eerder bij de verpleeghuizen, bepalen wat goede tarieven zijn. Die zullen op zijn vroegst in 2019 gelden.
 

Hoofdlijnenakkoord

In tegenstelling tot de zorgverzekeraars is het kabinet juist van plan om middels een hoofdlijnenakkoord te bezuinigen op wijkverpleging. PvdA-voorman Lodewijk Asscher noemt het “vrij schandelijk” dat minister Hugo de Jonge (VWS) de zorgen van verpleegkundigen en cliënten sust, maar niet zou afzien van die bezuiniging. Het kabinet werpt tegen dat er de komende jaren juist meer geld naar de zorg gaat en nog helemaal niet duidelijk is hoe de voorgenomen bezuiniging over de verschillende sectoren wordt verdeeld.

Ook Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg en voorzitter van de RVS, pleit in de uitzending van ‘De Monitor’ voor extra geld voor wijkverpleging. “Verpleeghuizen krijgen er 2,1 miljard euro bij, terwijl maar 4 procent van de ouderen daar wonen. Er is een veel grotere groep van kwetsbare ouderen die thuis woont, met steeds complexere zorgvragen. Het is goed dat dit aanhangig wordt gemaakt in de politiek.”

Bron: Zorgvisie.

Deel dit artikel: