Banner Rock Pile Alt
19-06-2019

Zorgmedewerkers gaan steeds vaker als zzp’er aan de slag

Voor veel zorgmedewerkers is de maat vol. Door de hoge werkdruk, administratieve lasten en de omstandigheden bij de werkgever gaan veel zorgverleners zelfstandig aan het werk. En door de krapte op de arbeidsmarkt is er aan werk geen gebrek.

Meer zorg-zzp’ers

In de eerste negen maanden van 2018 hebben ongeveer 10.000 zorgmedewerkers zich als zorg-zzp’er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat is een toename van 20 procent ten opzichte van 2017. De vraag is vele malen groter dan het aanbod en dat drijft de prijs van de zorgmedewerkers op, gemiddeld 10 tot 12 procent hoger dan vorig jaar. Daar komen vaak ook nog bemiddelingskosten en btw bij, waardoor zorginstellingen in de problemen raken.

Werkdruk vast personeel neemt toe

Met de inzet van zorg-zzp’ers neemt de werkdruk van de vaste medewerkers niet af, maar toe. Er is minder vast personeel, maar de werkzaamheden blijven hetzelfde. “Er dreigt een onwerkbare situatie te ontstaat”, vertelt Jacqueline Joppe, vicevoorzitter van ActiZ. Wanneer er steeds meer medewerkers vertrekken, dan wordt de druk op het vaste personeel groot. Dat leidt weer tot ziekteverzuim en verloop. Een vicieuze cirkel waar geen einde aan komt.

In gesprek met de werkgevers

Er moet iets veranderen volgens de branchevereniging voor zzp’ers en dat begint bij de werkgevers. Werknemers willen goede zorg verlenen en dat is door alle rompslomp eromheen ver van hen af komen te staan. Als zelfstandige hebben zij meer het gevoel weer toe te komen aan waar het om gaat: zorg verlenen. De branchevereniging wil graag in gesprek met de zorgwerkgevers over deze situatie, maar dat lukt niet. ActiZ erkent dat er een taak voor de werkgevers ligt om hierover in gesprek te gaan, maar zegt dat het een complexe situatie blijft omdat zorg verlenen nooit stopt.

Bron: MAX.

Meer nieuws

Header Vebego Familie Award 2022

Vebego wint Familiebedrijven Award 2022

2 min.
Nieuws-bg-planner-assist

Assist Planner genomineerd voor 'Beste Digitale transformatie'

1 min.
Banner Apple
Assist Analytics, Corona-aanpak, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg

Volop vertrouwen in corona-aanpak management; toch verzuimgolf verwacht

3 min.