31-3-2017

Ouderenbond: besteed extra geld vooral búiten verpleeghuis

De ouderenbond ANBO vraagt de formateur en de onderhandelaars in Den Haag om vooral extra geld te steken in zelfstandig wonende ouderen, in plaats van elkaar de loef af te steken met extra geld voor verpleeghuizen.

Samen met zorgaanbieder Fundis schrijft de ANBO in een open brief dat de politici 'geframed' zijn: ze denken allemaal dat het leven van een verpleeghuisbewoner verschrikkelijk is. "Dat is onzin", stellen de twee organisaties. De ANBO en Fundis reageren met hun stuk op het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit om ten minste 1,3 miljard euro in de verpleeghuiszorg te steken teneinde de kwaliteit van de zorg te verhogen. De twee organisaties wijzen erop dat slechts 8 procent van de kwetsbare ouderen in verpleeghuizen woont en de overgrote meerderheid nog thuis is. Juist deze mensen zijn zwaar gedupeerd door de bezuinigingen van de afgelopen jaren, schrijven ze.

Zelfredzaam

Ze doelen dan op verschraling in de zorg, de ondersteuning en de dagbesteding voor zelfstandig wonende ouderen. De ANBO erkent overigens wel dat de zorg in de verpleeghuizen beter kan. "Maar dat betekent natuurlijk niet dat alle financiële ruimte moet worden uitgegeven aan 8 procent van de kwetsbare ouderen." Concreet vragen de ANBO en Fundis onder andere om meer geld te steken in dagbesteding, begeleiding en huishoudelijke hulp voor ouderen, in de bouw van beschermde woningen en in opleidingsmogelijkheden voor wijkverpleegkundigen.

Bron: NOS.

Deel dit artikel: