4-12-2017

Tekort aan zorgpersoneel houdt aan

Werkgevers in de zorg moeten nog zeker zes jaar rekening houden met tekorten aan geschoold personeel. Op alle niveaus worden problemen verwacht in de personeelsvoorziening, mede door de stijging van de zorguitgaven.

Groei werkgelegenheid

Het aantal werkenden in Nederland neemt volgens onderzoekers van de Universiteit Maastricht in de jaren tot 2022 met ongeveer 520 duizend toe. Dat komt neer op een groei van de werkgelegenheid van circa 1 procent per jaar. Dat maakt de perspectieven voor jongeren op de arbeidsmarkt "gemiddeld genomen goed", aldus het rapport. Hoogopgeleiden hebben de beste papieren om aan werk te komen. Maar vooral in de zorg en de techniek liggen ook volop kansen voor mensen met een mbo-diploma op zak. "Het is beslist niet zo dat de markt geen behoefte heeft aan vakmensen", zegt onderzoeksleider Didier Fouarge.

Toenemend personeelstekort

Voor werkzoekenden een prima uitgangspositie. Voor werkgevers echter een helse uitdaging. Volgens onderzoeksbureau Berenschot kampt de Nederlandse zorgsector over een aantal jaren namelijk met een personeelstekort van 100 duizend tot 125 duizend medewerkers als zorginstellingen geen extra maatregelen nemen. Dat tekort komt bovenop de duizenden vacatures die nu al openstaan. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden. "De zorg in ons land komt in gevaar als we nu niet intensief gaan samenwerken om de knelpunten aan te pakken", stelt Sonja Kersten, directeur van de belangenvereniging.

Noodzakelijke ingrepen

Om het personeelstekort aan te pakken zouden werkgevers in de zorg de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden moeten verbeteren. Berenschot: “Roosters dienen beter aan te sluiten op de wensen van medewerkers, de administratieve rompslomp dient te worden verminderd en stagemogelijkheden dienen te worden uitgebreid.” Het bureau adviseert ook om verpleegkundigen en verzorgenden meer invloed te geven op het beleid van de zorginstelling. Daarbij kunnen veel taken die niet direct met zorg te maken hebben doorgeschoven worden naar facilitaire medewerkers. Bovendien zouden zorginstellingen meer met elkaar moeten samenwerken en minder met elkaar moeten concurreren.

Kamerbrief arbeidsmarkt

Eerder deze maand informeerde Minister De Jonge (VWS) de Tweede Kamer over maatregelen voor de arbeidsmarkt in de zorg. Deze maatregelen richten zich zowel op het aantrekken van nieuwe medewerkers als op het behouden van huidige zorgprofessionals.

Bron: Skipr en Zorgvisie.

Deel dit artikel: