7-9-2018

Vektis: "Kosten ouderenzorg in 2030 ruim 37 procent hoger dan in 2017"

We besteden in 2017 28 miljard euro aan zorg voor ouderen (65+), gemiddeld 8.650 euro per persoon. Dat is ongeveer de helft van het totaal dat wij in Nederland uitgeven aan zorg vanuit de Zvw en de Wlz. Dat heeft Vektis donderdag bekendgemaakt in de ‘Zorgthermometer Inzicht in ouderenzorg’.

De hoogte van de kostenposten verschillen per leeftijd. De Wlz is met ruim 11 miljard euro de grootste kostenpost in de ouderenzorg. Ziekenhuiszorg volgt met 8,4 miljard euro. De wijkverpleging is met 2,8 miljard euro hekkensluiter van de top-3 grootste kostenposten.

Stijgende kosten

“De zorgkosten lopen op naarmate mensen ouder worden”, reageren Harry Post, onderzoeker, en Ronald Luijk, consulent bij Vektis. “Het is evident dat de zorgkosten in 2017 ook beduidend hoger zijn dan 2016. Toen waren ouderen goed voor 47 procent van de zorgkosten.” De stijgende lijn met groeiende zorgkosten stopt niet. “De kosten voor ouderenzorg zullen in 2030 circa 37 procent hoger uitvallen dan in 2017”, aldus Post en Luijk. “Dat komt door de dubbele vergrijzing waar Nederland mee kampt: een ouder wordende bevolking en de babyboomgeneratie die een groter beroep doet op de zorg.” Het onderzoeksbureau baseert de prognose op basis van de huidige leeftijdsontwikkeling.

Druk op de ketel

“De vraag is hoe we het zorgstelsel van Nederland in de lucht kunnen houden”, zeggen Post en Luijk. Om de zorg effectief en betaalbaar te houden, benadrukken zij het belang van goed afgestemde zorg tussen diverse domeinen. “De wijze waarop zorg wordt georganiseerd en gefinancierd is behoorlijk verzuild. Wij zien de vraag naar integrale zorg. Daarbij mogen financieringsstromen de zorgvraag niet belemmeren.” Tegelijkertijd benadrukken zij het belang van het monitoren van zorg en financieringsstromen. “Anders worden zorguitgaven een black box.”

Bron: Vektis en Zorgvisie.

Deel dit artikel: