Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Logo Familiebedrijven Award 2020
Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Herbruikbare Medische Maskers
22-04-2020

Herbruikbare medische maskers en schorten in productie bij IBN

In deze tijd van het coronavirus zijn medische beschermingsmiddelen zoals medische maskers en medische schorten een hot topic. Rudy van den Elzen, algemeen directeur van Van Dijk Holland, specialist op het gebied van herbruikbaar textiel voor medische instellingen, vond de weg voor het produceren hiervan bij IBN. Assist Zorg voorzag weken geleden, dat de tekorten aan mondkapjes en schorten juist in de ouderen- en gehandicaptenzorg een probleem zouden gaan vormen en klopte aan bij IBN om mee te denken over een oplossing. “De unieke samenwerking met Van Dijk Holland en Assist Zorg maakt dat we als IBN ons steentje kunnen bijdragen,” legt Maarten Gielen, algemeen directeur van IBN, uit. “Dat geeft niet alleen een goed gevoel voor onze medewerkers maar is ook écht nodig.”

Hoe kwam Van Dijk Holland terecht bij IBN?

Rudy van den Elzen: “Normaal gesproken laten we onze producten produceren in Oost-Europa. Maar toen het coronavirus de kop op stak, moesten we snel schakelen om de productie te verhogen. En aangezien transport mogelijk ook vertraging zou oplopen, hebben we gezocht naar een andere oplossing. In het verleden heb ik al eerder samen gewerkt met IBN. Dit verliep naar volle tevredenheid. Omdat ik zelf uit Veghel kom en IBN kende vanuit deze eerdere samenwerking zocht ik contact met IBN.”

Waarom kiest Van Dijk Holland voor IBN?

De herbruikbare producten die we maken, kennen een hoogwaardige kwaliteit, en zijn ook nog eens duurzaam. De mondkapjes oftewel de chirurgische maskers zoals ze deze bij Van Dijk noemen zijn herbruikbaar. Door het gebruik van inventieve materialen zijn de maskers volgens een bepaalde procedure uitwasbaar en dus herbruikbaar. IBN richt zich op duurzaam ondernemen wat goed aansluit op onze visie. We hebben bewust gekozen voor IBN omdat we hierdoor ook mensen ondersteunen die extra hulp nodig hebben op de arbeidsmarkt. Twee vliegen in één klap. Daarnaast merkten we dat IBN snel kon schakelen en in no-time de productielijn had staan.”

Hoe zit het met de samenwerking met Assist Zorg?

Assist helpt zorgaanbieders bij het toekomstbestendig organiseren van de zorg. “Goede zorg verlenen en ontvangen is in onze samenleving een verworvenheid maar ook een gedeelde verantwoordelijkheid,” aldus Yvonne Biemans, algemeen directeur. Vanuit die visie wil ze haar kernbelofte waarmaken aan Nederland, de zorg topfit maken. Assist heeft 10 samenwerkingsverbanden in de zorg en van daaruit zagen ze de tekorten ontstaan in de (intra- en extramurale) ouderen – en gehandicaptenzorg. “De tekorten aan beschermingsmiddelen hielden mij dag en nacht bezig. We moesten een oplossing vinden om onze zorgprofessionals en cliënten te beschermen, anders zou de goede zorg die we willen bieden in gedrang komen”, aldus Yvonne Biemans. “De meeste persoonlijke beschermingsmiddelen gingen naar de ziekenhuizen, terwijl zorgorganisaties in de intra-en extramurale zorg achteraan in de rij stonden. IBN en in het bijzonder Maarten Gielen kende ik vanuit een eerdere mooie samenwerking en ik nam contact met hem op.”

De samenwerking tussen Van Dijk Holland, IBN en Assist Zorg

“Ik denk dat we alle drie mensen zijn die juist in deze tijd, met een gezonde dosis ondernemerschap, op zoek gaan naar het vinden van oplossingen,” stelt Yvonne. “Juist naar de mogelijkheden in Nederland,” geven Maarten en Rudy aan. Het maken van de juiste combinaties, netwerken aan elkaar verbinden en zo nu en dan eens flink out-of-the-box denken horen daarbij. De maatschappelijke impact is wat de drie zo enorm met elkaar verbindt. “Wij zijn vanaf begin maart gaan praten over productie in Nederland. Productie die ook nog eens gemaakt wordt door mensen die extra ondersteuning nodig hebben op de arbeidsmarkt. Hoe mooi is dat?,” geeft Yvonne aan. “Ook kleinere ondernemers in de bruidsmodesector zijn aan het produceren. En IBN helpt deze ondernemers vanuit een coördinerende rol. Door de verhoogde productiecapaciteit kan er hierdoor ook voor het buitenland geproduceerd worden”, vertelt Maarten. ‘Een mooi Nederlands product, iets om trots op te zijn en een echte ‘win-win’.”

“Toch hebben we nog wat te regelen.” Rudy van den Elzen legt uit dat de schorten officieel gecertificeerd zijn. “De medische maskers zijn van speciaal materiaal gemaakt waardoor ze ook herbruikbaar zijn. In de afgelopen weken zijn we intensief bezig geweest om de officiële certificering van de medische maskers versneld te organiseren. Dat valt niet mee. Dit hadden we weken geleden al rond kunnen hebben, maar we merkten daarin ook de vertraging vanuit VWS of het LCH. We hopen dat de certificering snel rond zal komen waardoor de beschermingsmiddelen geleverd kunnen worden aan de zorg waar ze nu ontzettend hard nodig zijn.”

Meer nieuws

Header Vebego Familie Award 2022

Vebego wint Familiebedrijven Award 2022

2 min.
Nieuws-bg-planner-assist

Assist Planner genomineerd voor 'Beste Digitale transformatie'

1 min.
Banner Apple
Assist Analytics, Corona-aanpak, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg

Volop vertrouwen in corona-aanpak management; toch verzuimgolf verwacht

3 min.