Denktank De Praktijk

Kennisplatform

Kennisplatform Video

Decennia stond het Nederlandse zorgstelsel internationaal model voor hoe een samenleving de gezondheid van mensen voorop stelt en voor hen zorgt. Inmiddels weten we dat een goed zorgstelsel geen vanzelfsprekendheid is. Het is iets dat we met hard werken verworven hebben. Waar we met zijn allen verantwoordelijkheid voor dragen. Maar we staan voor enorme uitdagingen. We worden steeds ouder en blijven langer thuis wonen. Daardoor nemen de zorgkosten toe, terwijl ze nu al bijna onbetaalbaar zijn. De zorg is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste sectoren van Nederland. Maar ook tot de sector met de meest acute en nijpende krapte op de arbeidsmarkt. Iets dat op lange termijn veel mogelijkheden biedt, maar op korte termijn ook tot enorme transitieproblemen leidt. De zorg zoals wij die kennen is in de huidige vorm nog maar een paar jaar houdbaar. Het moet zich opnieuw uitvinden en snel. Maar hoe? Om tot een antwoord op deze vraag te komen, heeft Assist samen met enkele vooruitstrevende actoren uit de zorg een initiatief uitgerold dat ons zorgstelsel weer toekomstbestendig gaat maken: de Praktijk.

De Praktijk

Samen de zorg beter maken

De Praktijk Video

De Praktijk is een multifunctionele denktank van mensen met een sterke visie die de zorg een warm hart toedragen. Mensen uit die zorg, maar juist ook ‘peers’ van daarbuiten. Wetenschappers, denkers, maar ook de ervaren doeners uit de dagelijkse praktijk. Nationaal en internationaal. Uit de publieke sector, de politiek, maar ook uit de private sector. Alle thema’s komen daarbij aan bod. Zoals: welke wetenschappelijke theorieën zijn er voor handen om beleid op te bouwen? Hoe gaan succesvolle bedrijven buiten de zorg, zoals Google en Coolblue, om met strategisch talent management en wat kunnen wij daar van leren? Welke rol gaat technologie spelen in de nieuwe zorg en hoe gaat data ons helpen? Als we dat soort plannen willen concretiseren, hoe krijgen we organisaties dan succesvol in beweging om te veranderen? Dat zijn de vragen waardoor we ons in de Praktijk laten inspireren. Een selecte groep opinion leaders die kennis met elkaar deelt, ideeën bedenkt én toetst en zo tot een concreet nieuw beeld komt van hoe ons zorgstelsel er morgen uit gaat zien. Samen maken we de zorg ‘future proof’.

De Praktijk
Topics binnen De Praktijk

Binnen De Praktijk onderzoeken we concrete toepassingen van morgen voor prangende zorgthema’s. Dit werpt zijn vruchten af. Met een aantal deelnemende zorgbestuurders zijn we inmiddels trajecten gestart waarbij met behulp van data en artificial intelligence de behoefte aan zorg wordt voorspeld. Met andere deelnemende zorgbestuurders onderzoeken we wat aanstekelijk werkgeverschap in de zorg betekent voor hun medewerkers. Of we denken met elkaar na over het flexibel organiseren van hun organisatie in deze onzekere tijden. Tijd om samen het roer radicaal om te gooien.

  • Datagedreven zorg
  • Aanstekelijk werkgeverschap
  • Word een krachtige organisatie
Praktijk Img Slider 1
Praktijk Img Slider 2
Praktijk Img Slider 3
Praktijk Img Slider 4

Gezocht: radicaal andere bestuurders

De denktank De Praktijk brengt bestuurders van binnen en buiten de zorg samen met wetenschappers en ervaren doeners. Om zo te inspireren tot veranderingen en de zorg toekomstbestendig én beter te maken. De Praktijk ondersteunt bestuurders in het aanpakken van majeure zorgthema’s zoals datagedreven zorg en aanstekelijk werkgeverschap.

Wil je als bestuurder meewerken aan de transformatie binnen de zorg? Heb je belangstelling om aan te sluiten? Maak via het formulier jouw interesse kenbaar.

 

Voor- en achternaam